Kuchnia włoska

Na świecie występuje co najmniej kilkadziesiąt różnych rodzajów kuchni.  Każda z nich posiada swoją bogatą historię i jest starannie pielęgnowana przez mieszkańców regionu, z którego pochodzi. Mimo tego iż kultury się przenikają i niemal w każdym kraju świata możemy zjeść podobne do siebie choć w niewielkim stopniu produkty, to jednak każde z tych miejsc stara się przykładać największą wagę do kultywowania tradycji swojej rodzimej kuchni, tak zwanej kuchni narodowej.

Zobacz ofertę renomowanych parkietów Hajnówka, odwiedź naszą stronę http://vipparkiet.pl/hajnowka

Jedną z najbardziej popularnych na świecie kuchni jest z całą pewnością kuchnia włoska. I nie ma się czemu dziwić ponieważ jest ona niesamowicie wyrazista i aromatyczna. Potrawy tej kuchni są obecnie znane w niemal każdym państwie na świecie a co więcej uwielbiane nie tylko przez europejczyków ale także mieszkańców Ameryki, Afryki czy Azji. Mówi się jednak, że każdy powinien choć raz skosztować  oryginalnej włoskiej pizzy czy makaronu. Bo co będzie smakowało bardziej ? Ciasto z oryginalnego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu z regionalnymi dodatkami takimi jak pomidory i świeża bazylia czy ciasto z nieco zmodyfikowanego przepisu a w większość i wykonywane z półproduktów dostępnych na lokalnym rynku ? Odpowiedz jest prosta. Podobnie sprawa wygląda jeśli chodzi o makarony i chyba najbardziej popularne spaghetti czy carbonara?

Przepisów na ciasto na makaron są tysiące jak nie miliony, ale prawdziwego włoskiego makaronu nie mamy okazji jeść zbyt często. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jakie czynniki wpływają na całokształt kuchni, co sprawia, że jest ona taka a nie inna, co sprawia, że wyróżnia się akurat danym produktem, smakiem czy aromatem a nie czymś zupełnie odmiennym. Codzienne życie Włochów zarówno tych sprzed setek lat jak i obecnych wciąż nieustannie kształtuje ich kulturę a więc także kuchnię. Tyczy się to nie tylko kuchni włoskiej ale także pozostałych. Warto wspomnieć także o bogatej historii winnic twa we Włoszech. Na słynne wino,  wytwarzane przez Włochów składa się kilkadziesiąt jak nie kilkaset różnych gatunków i rodzajów. Każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. Ulubionymi przez Włochów winami są wina białe i czerwone. Różowe nie są tak popularne.

Włosi to naród, który bardzo dużą wagę przywiązuje do kultywowania tradycji swojej kuchni. Często gdy Włoch ma okazję spróbować pizzy czy makaronu przygotowanego w innym kraju, nie uznaje tego jako kuchnię włoską, wręcz przeciwnie często oburzają się, że można tak zmodyfikować przepis, który przecież sam w sobie jest najlepszy. Zauważyć to można przede wszystkim jeśli chodzi o ciasto. We Włoszech jest ono zawsze cienkie, starannie wałkowane, w stałych proporcjach. Amerykańskie ciasto na pizzę jest już częściej dużo bardziej pulchne, a pizza przygotowywana czy to w Ameryce, czy nawet w Polsce ma w swoim składzie mnóstwo różnorodnych składników. Poza serem typowymi i popularnymi dodatkami są różnego rodzaju wędliny, sery, warzywa oraz owoce morza. Powinniśmy być otwarci na poznawanie różnych kuchni świata.